De werking van de warmtepomp: hoe werkt het?

Of het nu een lucht-lucht, lucht-water of grond-water geothermische warmtepomp is … Door zijn bron in het milieu te putten, is de warmtepomp (WP) een apparaat dat erop gericht is om zuivere, hernieuwbare en zuinige energie in het huis te brengen. Het energieverbruik is een van de grootste uitgavenposten in een woning. Daarom is het voor elk huishouden een dagelijkse strijd om de energierekening omlaag te krijgen.

De warmtepomp is ontwikkeld om te zorgen voor zuinige verwarming en sanitair warm water met hoge prestaties. Bovendien biedt de warmtepomp een hele reeks voordelen, waaronder het feit dat de warmtepomp zowel voor verwarmingssystemen als voor airconditioningsystemen kan worden gebruikt, afhankelijk van het apparaat.

Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? Wat is het verschil tussen een lucht/lucht-warmtepomp, een lucht/water-warmtepomp en een geothermische warmtepomp? In dit artikel wordt alles uitgelegd wat er moet weten over warmtepompen en over de manier waarop ze werken.

Aarzel niet om onze blogartikelen te bekijken om meer te weten te komen over de werking van de airconditioning.

WARMTEPOMP EN DE WERKING ERVAN, AFHANKELIJK VAN HET TYPE

Over het algemeen is het principe achter een warmtepomp om warmte (of energie) op te vangen uit de buitenlucht, het water of de grond en deze vervolgens om te zetten naar een temperatuur die hoog genoeg is om het huis te verwarmen. Deze bron kan de grond, de lucht of het grondwaterspiegel zijn. Vervolgens gebruikt de bron thermodynamica om mechanische energie om te zetten in thermische energie. Om dit te bereiken bevat de warmtepomp een vloeibaar koelmiddel dat wisselt tussen vloeibaar en gas. De warmtepomp circuleert het koelmiddel in een gesloten circuit.

De warmtepomp bestaat uit een verdamper, een compressor, een condensor of warmtewisselaar en een expansieventiel. De vloeistof of het koelgas circuleert voortdurend in dit circuit. De verandering in de toestand van de vloeistof door de verschillende componenten van het apparaat produceert dan de warmte.

Werking van lucht-lucht-warmtepomp (aerothermie)

De lucht-lucht warmtepomp, of aerothermische warmtepomp, haalt energie uit de buiten- of binnenlucht, verwarmt die en injecteert die rechtstreeks in de ruimte die verwarmd moet worden. Echter, luchtwarmtepompen kunnen niet gebruikt worden om sanitair warm water te verwarmen. Toch zijn veel lucht/lucht-warmtepompen omkeerbaar, met een functie waarmee ze hun systeem kunnen omkeren en warmte uit uw huis kunnen halen en naar buiten kunnen afgeven. Dit betekent dat uw apparaat tijdens het zomerseizoen ook als airconditioning kan worden gebruikt.

Hoe werkt een lucht-water-warmtepomp (aerothermie)?

De lucht-water warmtepomp is de tweede variant van de aerothermische warmtepompen. Deze haalt warmte uit de buitenlucht. Vervolgens wordt de warmte via een hydraulisch circuit naar de woning geleid. Dit kunnen radiatoren of vloerverwarming zijn ( minder vaak door water ventilatorconvectoren). Deze types warmtepompen kunnen ook sanitair warm water produceren.

De geothermische warmtepomp en de manier waarop deze werkt

Een grond-water geothermische warmtepomp haalt warmte uit de grond om water te voor het verwarmingscircuit en de sanitaire. Het geothermische warmtepompsysteem is redelijk ingewikkeld en brengt warmte over naar de woning via de radiatoren of een vloerverwarmingssysteem.

De hydrothermische warmtepomp en het principe

Een hydrothermische (water/water) warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een geothermische warmtepomp, maar haalt zijn warmte uit een ondiep grondwaterpeil (grondwater).

GOED OM TE WETEN OVER DE WARMTEPOMP EN HET WERKINGSPRINCIPE ERVAN

Onafhankelijk van het model warmtepomp en de manier waarop het werkt, kan een warmtepomp het verbruik van fossiele brandstoffen aanzienlijk verminderen in vergelijking met een oude gas-, olie- of steenkoolketel. Het gebruik van een natuurlijke en gratis bron bespaart energie. Anderzijds kan het zijn dat in zeer strenge winters de warmtepomp met lage temperatuur niet voldoende is, daarom kan bijverwarming nuttig zijn.

Voordat er echter een warmtepomp wordt geïnstalleerd, of het nu een lucht/water-, lucht/lucht- of water/water-warmtepomp is, zal de professional die verantwoordelijk is voor uw project een energie-diagnose uitvoeren en de thermische vereisten van uw huis beoordelen. Daarnaast zijn er een aantal factoren waarmee men rekening moet houden bij het kiezen van een warmtepomp en om ervoor te zorgen dat deze zo efficiënt mogelijk werkt. Dit hangt af van hoe goed uw huis geïsoleerd is en hoe comfortabel u het wilt hebben. Als het huis zeer slecht geïsoleerd is, kan het zelfs nodig zijn om vooraf isolatiewerkzaamheden uit te voeren. Inderdaad, een warmtepomp zal niet effectief genoeg zijn om warmteverlies door slechte thermische isolatie tegen te gaan.

Ten slotte, als het gaat om het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp, moeten we verwijzen naar de Coefficient of Performance (COP). De COP van een warmtepomp is meestal groter dan 3. Met andere woorden, voor elke 3 kWh geproduceerde thermische energie verbruikt het systeem slechts 1 kWh. Ter vergelijking: een elektrisch verwarmingssysteem dat weerstanden gebruikt, heeft een COP van 1.