Hoe werkt een airconditioning ?

Wanneer het gaat om het koelen van je huis in de zomer, kiest bijna iedereen voor een airconditioning! Maar niet alleen dat, een airconditioningsysteem kan ook worden gebruikt om kamers in de winter te verwarmen, waardoor de traditionele radiatoren worden vervangen, door te kiezen voor een omkeerbaar airconditioning. Tegenwoordig is een airconditioning zeker een essentieel element van comfort als het gaat om het regelen van de temperatuur binnen, maar het kan ook aanzienlijke energiebesparingen opleveren.

Maar hoe werkt een airconditioning eigenlijk? Hoe produceert hij koele lucht? Waarom kan een koelapparaat ook als verwarmingsapparaat werken en hoe werkt omkeerbare airconditioning? Op welk fysisch principe is airconditioning gebaseerd? Dit zijn allemaal vragen die kunnen opkomen, of je nu wel of geen airconditioning hebt, en nog meer als je airconditioning voor je huis wilt installeren.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de airconditioning.: Hoe airconditioning werkt, maar ook hoe een airconditioning ook warmte kan produceren, wat zijn de verschillende soorten airconditioners, de onderdelen waaruit een airconditioning bestaat, enz. Uiteindelijk is het interessant om te weten hoe een airconditioning werkt, voordat je er een kiest of installeert.

En om meer te weten te komen over het verbruik van airconditioning en de antwoorden op al je vragen te ontdekken, bekijk je ons gedetailleerde artikel over dit onderwerp.

TEN EERSTE, WAT IS EEN AIRCONDITIONING?

Een airconditioner is geen luchtkoeler en zeker geen ventilator. Een airconditioner is een airconditioningsapparaat dat wordt gebruikt om de lucht in een kamer of afgesloten ruimte op de vereiste temperatuur en vochtigheid te houden. In het algemeen is een airconditioning de term voor een apparaat dat koude produceert en in het geval van een omkeerbare airconditioning ook warmte.

In het algemeen bestaat een airconditioning uit een compressor, een condensor, een expansieventiel en een verdamper. Al deze elementen werken samen om koude (of warmte) te produceren volgens een specifiek werkingsprincipe.

HOE WERKT AIRCONDITIONING?

Een airconditioning blaast geen lucht zoals een ventilator, maar koelt de lucht door middel van een koelmiddel dat in een gesloten circuit in het apparaat circuleert en van toestand verandert. Airconditioning maakt gebruik van koelmiddel en werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar ook zoals het functioneren van een warmtepomp (WP) die warmte van punt A naar punt B overbrengt afhankelijk van de behoefte aan koeling of verwarming comme le fonctionnement d’une Pompe à Chaleur (PAC) qui transfère les calories d’un point A à un point B selon les besoins en refroidissement ou en chauffage.

Dankzij de verschillende onderdelen van de airconditioner stroomt het koelmiddel in een gesloten circuit, waarbij de warmte uit de kamer wordt opgevangen en naar buiten wordt afgevoerd. Calorieën (warme lucht) uit de kamer worden naar de verdamper in de airconditioner gezogen. Deze calorieën verwarmen het koelmiddel dat zich nog in gasvormige toestand in de verdamper bevindt. it gas wordt daarna naar de compressor gevoerd, die de druk van het gas verhoogt en het nog meer verhit. Wanneer het koudemiddel de condensor bereikt, die zich in de buitenunit van de airconditioning bevindt, blaast een ventilator de warmte af die is opgeslagen in het gas. Het gas verandert op hetzelfde moment in een vloeistof. De vloeistof bereikt dan het expansieventiel, de druk daalt, het keert terug naar de gasvormige toestand en de temperatuur daalt nog verder. Uiteindelijk stroomt het verse gas terug naar de verdamper, waar het de lucht eromheen koelt. Een ventilator blaast deze lucht de kamer in. De cyclus begint opnieuw en nu heb je een algemeen idee van hoe een airconditioner werkt.

In het geval van omkeerbare airconditioning wordt de cyclus omgekeerd wanneer de verwarmingsmodus wordt geactiveerdKortom, in de zomer neemt een airconditioning de warmte uit de binnenlucht op en brengt deze over naar de buitenlucht. In de winter neemt een airconditioning de warmte uit de buitenlucht op en brengt deze over naar de binnenlucht. Het omkeerbare systeem verdeelt frisse lucht in de zomer en warme lucht in de winter.

HOE WERKT EEN AIRCONDITIONING : DE VERSCHILLENDE SOORTEN AIRCONDITIONERS?

In het algemeen zijn er twee hoofdfamilies van airconditioningsystemen: monobloc en split. De families kunnen vervolgens worden onderverdeeld in mobiele monobloc airconditioners met uitlaatpijp of split, vaste split airconditioning (airconditioning voor wandmontage, cassettes), gecentraliseerde multisplit airconditioningsystemen of omkeerbare airconditioning.

Voor een monoblock-airconditioner bevinden zich de verdamper, compressor, condensor en expansieventiel in hetzelfde apparaat. In het geval van split-airconditioners bevindt zich de verdamper in de binnenunits en de andere onderdelen in de buitenunit van uw airconditioner. Beide soorten airconditioning werken op dezelfde manier.

Hoe dan ook, het is vaak essentieel om een professional te raadplegen om een airconditioning te installeren. Door de aanwezigheid van het koudemiddel en de manier waarop ermee wordt omgegaan, is de vakkennis van een expert essentieel. Bovendien is ook het advies van een deskundige koelmonteur altijd een groot voordeel bij het kiezen van het airconditioningsysteem dat het beste voldoet aan al je behoeften. Bij FrigoTech zijn we altijd blij om al uw verzoeken te beantwoorden!