Verbruik van airconditioning: Hoeveel verbruikt een airconditioning?

Een airconditioner kan een aanzienlijke verbetering van het comfort en de levenskwaliteit binnenshuis brengen, met zijn omkeerbare systeem zorgt de airconditioner voor een goede dosis koelte in de zomer of een zachte warmte in de winter. Het installeren van een airconditioningsysteem betekent dat je kunt genieten van een aanzienlijke verbetering van het thermisch comfort in elke kamer, vooral in de warmste gebieden. Tijdens hittegolven is dit een levensredder voor kwetsbare mensen, zodat ze geen extreme temperaturen hoeven te verdragen. De airconditioning is niet alleen handig in de zomer, het is ook heel aangenaam om een omkeerbare airconditioner te hebben in de winter om de verschillende kamers in huis op te warmen. Er zijn echter veel vragen over het energieverbruik van airconditioning.

Maar hoeveel verbruikt een airconditioner eigenlijk? Veel mensen denken dat airconditioning veel energie verbruikt en de elektriciteitsrekening kan verhogen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik van een airconditioner voordat u er een installeert en om het gebruik en energieverbruik te optimaliseren. Hoeveel verbruikt een airconditioner? Ontdek de beste antwoorden in dit artikel, voor u geschreven door het FrigoTech team!

VERBRUIK VAN AIRCONDITIONING : WELK BUDGET MOET U HIERVOOR VERWACHTEN?

In het kader van klimaatverandering en stijgende elektriciteitsprijzen wordt de vraag naar de kosten van airconditioning vaak besproken. Een airconditioning kan een energieverslindend apparaat zijn. Het gebruik ervan kan de elektriciteitsrekening gemakkelijk verhogen. Deze impact op de kosten van het energieverbruik hangt echter af van de capaciteit van het apparaat, het tarief dat wordt toegepast door de elektriciteitsleverancier en ook de manier en gewoonten waarop de airconditioning zelf wordt gebruikt.

Het vermogen van een airconditioning

De kWh, of kilowattuur, verwijst gewoon naar de hoeveelheid kilowatt die in één uur wordt verbruikt. Dit is een meeteenheid die overeenkomt met de energie die verbruikt wordt door een apparaat met een vermogen van 1000 watt (of 1 kW) gedurende één uur zonder onderbreking. Het verbruik van een airconditioning van 2000 watt die één uur wordt gebruikt, is 2 kWh. Als dezelfde airco 30 minuten wordt gebruikt, verbruikt hij de helft van die hoeveelheid, d.w.z. 1 kWh.

Berekening van een airconditioningverbruik

Om te weten hoeveel een airconditioning verbruikt, moet u rekening houden met het elektrische vermogen van de airconditioning in watt, het aantal uren dat de airconditioning per dag wordt gebruikt en het aantal dagen dat de airconditioning in een bepaalde periode wordt gebruikt.

Om het verbruik van de airconditioning te berekenen, worden deze elementen met elkaar vermenigvuldigd met behulp van de formule :

Verbruik in kWh = [(vermogen apparaat in watt/1000)] x (aantal gebruiksuren) x (aantal gebruiksdagen)

En om te weten hoeveel een airconditioning verbruikt in termen van prijs, moet het aantal kWh vermenigvuldigd worden met de prijs per kWh die uw elektriciteitsleverancier in rekening brengt.

Bijvoorbeeld

Stel dat we het verbruik willen weten van een airconditioning met een elektrisch vermogen van 2500 watt die bijvoorbeeld 6 uur per dag werkt gedurende de hele zomer, d.w.z. gedurende 3 maanden of 90 dagen.

We berekenen dan: (2500 Watt /1000) x 6 x 90 = 1350 kWh.

Laten we nu eens aannemen dat de prijs per kWh gebaseerd is op EDF's Tarif Bleu (gereguleerd tarief) van 0,2062 euro/kWh.

We berekenen dan: 1350 kWh x 0,2062 euro/kWh = 278,37 euro.

Zo zal een airconditioning met een elektrisch vermogen van 2500 watt gedurende de hele zomer 1350 kWh verbruiken, wat 278,37 euro kost.

HET TYPE AIRCONDITIONING KAN HET AIRCONDITIONINGVERBRUIK OOK BEÏNVLOEDEN

Split, monosplit, multisplit, mobiel, omkeerbaar... er zijn verschillende soorten airconditioners. De monobloc-airconditioning is één van de goedkoopste op de markt. Het is gemakkelijk te installeren en bestaat uit één deel dat in de woning kan worden geplaatst. Met een multisplit-airconditioner bevindt zich een deel binnen en een deel buiten de woning. De mobiele airconditioner wordt op de vloer of op wielen geplaatst en is het meest betaalbare mobiele apparaat. De omkeerbare airconditioners hebben twee standen: koelen en verwarmen. Gebruikt voor zowel koelen als verwarmen, de omkeerbare airconditioning kan monoblok, split of mobiel zijn.

Een airconditioner met temperatuurregeling verlaagt je elektriciteitsrekening aanzienlijk. De temperatuurregeling is een functie waarmee de airconditioner automatisch overschakelt naar de stand-bymodus, afhankelijk van de gewenste temperatuur of de omgevingstemperatuur.

Bovendien moeten we rekening houden met het energielabel wanneer we willen besparen op het verbruik van de airconditioning. Dit is de verhouding tussen het vermogen van de airconditioning en zijn verbruik. Hoe hoger de verhouding, hoe lager het verbruik van de airconditioningEr zijn 7 energieklassen voor airconditioners op een schaal van A++ tot G. De energieklasse van een huishoudelijk apparaat staat op het energielabel. Het is daarom verstandiger en voordelig om een apparaat te kopen met een energielabel van A+++ (het minst energieverbruikende), ook al is het iets duurder in aankoop.